Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Σχολικές Βιβλιοθήκες


«Οι μάσκες έπεσαν», όπως λέει και κάποιος άλλος. Η ταφόπλακα στις βιβλιοθήκες μπήκε. Το Υπουργείο Παιδείας αποκάλυψε το «όραμά» του για τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτά τα κοσμήματα των "τυχερών" σχολείων. Το Υπουργείο, μετά από μακρά σιωπή, μίλησε. Με εγκύκλιο, που υπογράφει η υφυπουργός Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας των 757 Σχολικών Βιβλιοθηκών (ΕΠΕΑΕΚ) για το σχολ. Έτος 2011-2012.


Όπως είναι γνωστό, οι βιβλιοθήκες αυτές λειτουργούσαν από το 2000 με αποκλειστικά υπεύθυνους, καθηγητές, αποσπασμένους. Κάποιοι ήταν επιμορφωμένοι και κάποιοι όχι. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι καθηγητές που υπηρετούσαν σ’ αυτές τις βιβλιοθήκες είχαν κάνει την επιλογή αυτή, όχι από ανάγκη, αλλά από μεράκι και διάθεση προσφοράς στην ιδέα της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Το αποδεικνύουν τα έργα σ’ αυτές.


Φαίνεται όμως πως στο υπουργείο δεν άρεσε αυτός ο τρόπος λειτουργίας τους. Γι’ αυτό:


Επειδή, λέει: «Οι σχολικές βιβλιοθήκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής μονάδας και εξυπηρετούν τη σχολική κοινότητα σε πολλαπλό επίπεδο…» και «Προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι σχολικές βιβλιοθήκες» (προφανώς μέχρι πέρυσι, που λειτουργούσαν όλη την ημέρα, δεν αξιοποιούνταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λέω εγώ), καλεί τους διευθυντές να φροντίσουν να λειτουργούν από ένα (1) έως τρία (3) δίωρα την εβδομάδα με «έναν ή δύο κατάλληλους μόνιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου για συμπλήρωση ωραρίου».


1 έως 3 δίωρα, λοιπόν, την εβδομάδα είναι αρκετά για τις εργασίες των μαθητών (έχουν προστεθεί και οι ερευνητικές εργασίες φέτος), για τους δανεισμούς, για να ζήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το κλίμα και την ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης, να εμπνευστούν από αυτή και να γίνουν και άλλες δραστηριότητες που γίνονταν στη σχολική βιβλιοθήκη. Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν αναπληρωτές καθηγητές, που διόρισε φέτος το υπουργείο, που δεν έχουν ώρες, δεν κάνουν, δηλαδή, μάθημα. Πηγαίνουν στο σχολείο και περιμένουν να περάσει η μέρα. Στο πλαίσιο προφανώς της εξοικονόμησης πόρων!!!


Ελπίζω και εύχομαι στα «τυχερά» σχολεία, που διαθέτουν τέτοιες βιβλιοθήκες, να υπάρξουν άλλες δυνατότητες και να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα η βιβλιοθήκη, όσο αυτό μπορεί να γίνει, με το έμψυχο δυναμικό που έχουν τα σχολεία και που είμαι σίγουρος ότι δεν συμμερίζεται το «όραμα» του υπουργείου. Καλή δύναμη, για να αντέξουμε και άλλα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου